Onderhoud A12 Galecopperbrug bij Utrecht (richting Arnhem)

 

Rijkswaterstaat voert tot medio 2025 onderhoud uit aan de Galecopperbrug bij Utrecht in de richting van Arnhem. De grootste opgave is het vervangen van de stalen kabels (tuien). De brug blijft grotendeels in gebruik, maar we verwachten wel verkeershinder. Verkeer richting Den Haag heeft geen last van de werkzaamheden.

Lees meer over het project 

De Galecopperbrug in de A12 is zaterdag 27 en zondag 28 juli open! De werkzaamheden verliepen afgelopen weekend zo voorspoedig dat de geplande afsluiting niet doorgaat.

Lees meer 

Nieuwsbrief

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. 

Aanmelden

 

 

 

Video: plaatsen zadel en ducts

In april 2024 is een nieuwe draagconstructie (zadel) op de westelijke toren gehesen. Daarna zijn de ducts, de buizen waar de kabels straks doorheen lopen, aan deze toren bevestigd. Bekijk in de video de beelden van deze bijzondere werkzaamheden.

 

 

Wat gaan we doen?

De Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de snelweg A12 bij Utrecht is de op één na drukste brug van Nederland. Dagelijks passeren 220.000 voertuigen de brug. De Galecopperbrug is een zogeheten tuibrug, waarbij het brugdek via stalen kabels (tuien) is opgehangen aan hoge torens (pylonen). Om de Galecopperbrug ook in de toekomst veilig te houden, voert Rijkswaterstaat tot medio 2025 onderhoud uit aan de brug richting Arnhem. Dat is nodig, want door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de tuien van de brug richting Arnhem roestvorming. Ze naderen het einde van hun levensduur en worden vervangen. 

Het vervangen van de stalen kabels, waarbij de brug grotendeels openblijft, is voor Nederlandse begrippen een unieke operatie. In deze animatie laten we zien hoe dat in z’n werk gaat.

 

 

 
Het laatste nieuws

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"6","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"228733"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"dateType":"digits","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Naar alle berichten 

 

 

Cookie-instellingen